Як спробувати людську плоть і не потрапити за ґрати?
![]() |
| © Dezeen |
Коли вчені та дизайнери об’єднують свої зусилля, у результаті завжди виходить щось божевільне й шалено цікаве. Так сталось і з проектом американської команди. Їхня розробка отримала назву Ouroboros Steak, що відсилає нас до міфологічного змія (або ж дракона), який буквально займається самоїдством і символізує циклічність. Яка ж мета привела творців до створення проекту з такою дивною назвою й що це, в біса, взагалі таке, той стейк-уроборос? Про все по-порядку.
Багато років триває холівар між зоозахисниками та скотарями й багато років різні групи вчених намагаються знайти спосіб отримувати м’ясо, не вбиваючи тварин. Зрештою, з’явився метод вирощування м’яса в лабораторіях із фетальної бичачої сироватки, яку добувають на фермах із крові ембріонів, вилучених із тіла забитих корів. Так, це альтернатива традиційному м’ясу, але, погодьтесь, спосіб далекий від веганства. Тому і з’явився проект Ouroboros Steak, який виростив м’ясо без будь-якої участі тварин у процесі. Для цього використовується медичні відходи — протермінована плазма людської крові. Так, перспектива скушувати людську плоть, хоч і лабораторно вирощену, звучить неапетитно, але технічно це не канібалізм.
![]() |
| © Dezeen |
Чому ж тоді проект називається уроборосом? Це відсилає до основного концепту — вирощування стейка з ваших власних клітин. Саме так, трохи крові, дещиця клітин із внутрішнього боку щоки, спеціальні умови і вуаля — через три місяці можна стати втіленням уробороса і скуштувати власну плоть, не вдаючись до насильства над своїм тілом.
Якщо ж ви вже загорілись бажанням чимскоріш скуштувати чоловічину, мусимо розчарувати. По-перше, продаж лабораторно вирощеного м’яса ще не дозволено законом. По-друге, Ouroboros Steak — це лише концептуальний дизайн, тобто ідея на майбутнє, представлений у лондонському музеї дизайну для того, щоби привернути увагу громадськості до проблем вирощування м’яса в лабораторіях.
«Ми не рекламуємо „поглинання самих себе «як альтернативу, яка допоможе людству задовольнити свої потреби в білку. А швидше ставимо питання: які жертви потрібно буде принести, щоби зберегти кількість споживання м’яса на тому ж рівні? Хто зможе в майбутньому дозволити собі тваринний продукт, а в кого не залишиться іншого варіанту, окрім як виростити його із себе?» — так коментує проект художник і дослідник Оркан Телхан.
![]() |
| © Dezeen |




Коментарі
Дописати коментар